Sluiten

23 belangrijke vitaminen en mineralen die je niet kan missen

Benieuwd wat vitaminen en mineralen voor je doen? De 23 belangrijkste vitaminen en mineralen hebben we voor je op een rij gezet. Ontdek hun krachtige werking en in welke natuurlijke bronnen je ze vindt. Ook lees je wat er kan gebeuren als je te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Vitaminen en mineralen voor een energieke en gezonde jij

Allereerst maken we onderscheid tussen in wateroplosbare- en in vetoplosbare vitaminen. De in wateroplosbare vitaminen bevinden zich in vocht dat in voeding zit. Ze komen direct in het bloed terecht. Wateroplosbare vitaminen circuleren in delen van het lichaam die gevuld zijn met water (weefselvocht). Je slaat ze niet op. Een uitzondering hierop is vitamine B6. Deze vitamine wordt opgeslagen in de spieren. Het overschot aan de overige wateroplosbare vitaminen plas je gewoon weer uit. Daarom is het zo belangrijk om deze vitaminen elke dag aan te vullen.  

In vetoplosbare vitaminen bevinden zich vooral in voedingsvetten. Via het lymfestelsel komen ze uiteindelijk in het bloed terecht. Deze vitaminen worden opgeslagen in vetweefsel en de lever. Het overschot aan vetoplosbare vitaminen raakt het lichaam niet zo makkelijk kwijt. Daarom krijg je er liever niet te veel van binnen. Een overdosis kan zelfs schadelijk zijn.

In wateroplosbare vitaminenIn vetoplosbare vitaminenMineralenVoorkom een vitamine- en mineralentekort

Veel mensen krijgen te weinig vitaminen en mineralen binnen. Het risico op een vitamine- en mineralentekort* is nóg groter als je een maagverkleining hebt gehad. Een tekort merk je pas als je deze belangrijke voedingsstoffen niet (meer) binnenkrijgt. Sommige tekorten zijn lastig te herstellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ijzer. Met een dagelijkse multivitamine vul je de meeste tekorten aan en voorkom je klachten. 

*Klachten die kunnen ontstaan door tekorten:

Een multivitamine voor jouw operatie

Onze multivitaminen zijn volledig afgestemd op jouw type operatie. Zo krijg je precies de juiste hoeveelheid en verhouding binnen om in balans te blijven. Ontdek hier welke multivitamine bij je past. Of kijk bij een van onze andere producten ter ondersteuning van je behoefte of klacht. 

Verder lezen waarom je juist na een maagverkleining vitaminen en mineralen mist? Ontdek het hier.

Detected country NL, selected country: NL and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR