Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Meal preppen: dit is waarom het zo handig is na een maagverkleining

Meal preppen: is dat niet voor bodybuilders die veel eten om spieren te kweken? Of voor ouders met een drukke baan die geen tijd hebben om elke avond te koken? Allebei is waar, maar wist je dat meal preppen ook slim is na een maagverkleining? In deze blog lees je waarom en hoe je makkelijk met meal preppen begint. 

Wat is meal preppen?

Meal preppen betekent niets anders dan het voorbereiden van maaltijden. Dat kan op verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld extra avondeten klaar en vries een deel in. Bereid soepen en smoothies en maak er kleine porties van om in te vriezen. Zet bakjes met maaltijden klaar zodat je altijd iets hebt staan voor ontbijt, lunch of avondeten. Of snijdt, pel en bak alvast ingrediënten om ze eenvoudig in een gerecht te verwerken. 

 

Wat zijn de voordelen?

  • Gemak: alleen de meal preps uit de koelkast of vriezer halen en eventueel opwarmen 
  • Tijdsbesparing: niet elke dag uren in de keuken staan 
  • Geen voedselverspilling: ingevroren eten kun je veel langer bewaren. Ook hoef je niets weg te gooien omdat je meerdere porties maakt 
  • Geldbesparing: één keer boodschappen doen waardoor je niet verleid wordt meer te kopen 
  • Gezonder eten: minder triggers om te kiezen voor een snelle, ongezonde maaltijd.

 

Wat heb je nodig als je begint met meal preppen? 

Allereerst heb je goede vershoudbakjes of zakjes nodig. Omdat je na een maagverkleining kleine porties eet, raden we kleine zakjes en bakjes aan. Zorg dat bakjes herbruikbaar, luchtdicht en eventueel magnetronbestendig zijn. Kies voor etenswaren die goed vallen na je operatie maar let ook op de textuur. Je wilt niet dat knapperige ingrediënten slap worden of hun smaak verliezen doordat je ze samenvoegt met andere ingrediënten. 

 

Aan de slag

Begin al vóór de operatie met meal preppen. Zo kun jij je focussen op je herstel en hoef je even niet aan koken te denken. Wel zo fijn als je net uit het ziekenhuis komt! Haal in de week voor de operatie alle boodschappen in huis. Kies voor ingrediënten en recepten die je na de ingreep mag eten. Bereid vooral gladde soepen en smoothies voor. In de eerste 2 weken na je maagverkleining eet je namelijk alleen vloeibaar. Dat komt omdat je lichaam moet herstellen en slikken vaak pijnlijk is.  

 

Na de operatie eet je minder dan voorheen omdat er minder voedsel in je maag past. Zorg daarom voor kleine, afgemeten porties en gebruik hiervoor een goede weegschaal. Is je operatie alweer een tijdje geleden? Ook dan blijft meal preppen een aanrader. Door met een weekmenu en een boodschappenlijstje te werken, hoef je maar één keer per week boodschappen te doen. Zo hoef je niet elke dag te bedenken wat je gaat eten en houd je een gezond eetpatroon makkelijker vol. 

 

Meal preppen voor beginners: meer slimme tips

  • Kies (bevroren) groenten en fruit dat je goed kunt invriezen. Zoals erwten, broccoli, wortel, pompoen, appel, banaan en blauwe bessen 
  • Sommige ingrediënten kun je niet invriezen. Zo gaan (kokos)melk en yoghurt schiften en verliezen tomaat, komkommer en sla hun smaak 
  • Haal noten en zaden in huis. Ze zijn lang houdbaar en rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Neem niet te veel want er zitten wel veel calorieën in 
  • Laat voedsel eerst afkoelen voordat je het invriest of in de koelkast legt 
  • Warm je iets uit de vriezer op? Vergeet het niet eerst te ontdooien 
  • Bereid eten bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast. In de vriezer tot wel 3 maanden 
  • Zet een datum op de bakjes en zakjes zodat je weet hoelang ze houdbaar blijven 
  • Wil je van meal preppen een gewoonte maken? Kies wekelijks een vaste dag waarop je de rust en tijd hebt om alles voor te bereiden. 

 

Gezonde meal prep recepten

Een gezond eetpatroon bestaat niet alleen uit gezonde producten. Het gaat ook om variatie. Zo krijg je verschillende belangrijke voedingsstoffen binnen die je hard nodig hebt na je operatie. Ter inspiratie hebben we gezonde meal prep recepten voor je verzameld. Lekker, voedzaam én geschikt voor jou als je een maagverkleining hebt gehad.


Persoonlijk advies?

Geen maagverkleining is hetzelfde. Bovendien reageert iedereen anders op de operatie. Zo kan het zijn dat je niet alle voeding meer kunt verdragen. Raadpleeg daarom een diëtist om samen te kijken wat jij het beste en in welke hoeveelheden kunt eten. Onze diëtisten zijn gespecialiseerd in maagverkleiningen en helpen je graag op weg. 

Neem hier contact op en plan een gratis persoonlijk adviesgesprek in.


Validated