Sluiten

Alles over het herstel na een Gastric Bypass – met Annette Born

In deze podcastaflevering deelt Annette Born over het herstel na een Gastric Bypass. Hoe voelde zij zich vlak na de operatie? Hoe lang duurde het voordat ze weer een beetje kon bewegen en vast voedsel kon verdragen? En had ze eigenlijk nog honger na de operatie? Ook deelt Annette slimme tips hoe je een gezonde leefstijl makkelijker toepast.

In deze podcast ontdek je:

  • Of Annette pijn had of misselijk was na de operatie
  • Hoe ze het vond om de eerste 2 weken alleen vloeibaar te eten
  • Dat je smaak kan veranderen na een maagverkleining
  • Wat Annette deed om een nieuwe gezonde leefstijl op te pakken
  • Welke 2 dingen je elke dag hard nodig hebt als je geopereerd bent
  • Waarom zelfzorg onlosmakelijk verbonden is met gezondheid

Luister de podcast hier. Een deel van het interview lees je hieronder.

Wanneer ben je geopereerd en weet je nog hoe de avond voor dé dag verliep?

“Dat is nu ruim 10 jaar geleden. Ik had mijn koffertje gepakt en moest nuchter blijven. Ik had prima geslapen en was er helemaal klaar voor. Op de dag zelf ging ik vol verwachting naar het ziekenhuis. Op het moment dat je het ziekenhuis binnenstapt, ben je net zoals iedereen. Binnen 5 minuten lig je in een operatieshirt in bed met een bloeddrukmeter om je arm. Dan ben je opeens patiënt. Eerst heb je een intake met een verpleegkundige over je medicatiegebruik. Vervolgens krijg je paracetamol en oxazepam om wat rustiger te worden. Dan is het wachten totdat je aan de beurt bent.”

 

Wat is het eerste dat door je hoofd schiet als je wakker wordt na de operatie?

“Als je wakker wordt, zit er gewoon een nieuw systeem in je lijf. Nu hoef ik alleen nog maar af te vallen, dacht ik continu. Ik was euforisch, want het was achter de rug. Ik had 2 operaties in één gehad, want de maagband was ook verwijderd. Althans, die zat nog wel in mijn lichaam maar stond nu op non-actief. Binnen een uur was de Gastric Bypass gemaakt. Ik kwam goed bij en had relatief weinig last.”

 

Was je misselijk of had je pijn?

“Nee, misselijk niet. Natuurlijk heb je pijn, je voelt wel dat er wat gebeurd is. Maar binnen een uur liep ik al op de gang. Ik wist dat je door beweging de kans op trombose verkleint. Ik liep natuurlijk wel een beetje als een oud vrouwtje, want je buik is gevoelig. Maar ik liep wél. Dus het ging wonderbaarlijk goed allemaal.”

 

Ging je herstel ook voorspoedig?

“Ja, de volgende dag mocht ik naar huis nadat ik wat gegeten had. Ik kreeg een yoghurtje en weet nog dat ik die sensatie van verzadiging heel gek vond. Dat je zo snel vol zit, is natuurlijk de bedoeling. Toen ik eenmaal thuis was, kon ik prima bezoek hebben. Het voelde bijna alsof er niets met me gebeurd was. Zo voorspoedig ging het.”

 

Vond je het makkelijk om je over te geven aan het herstel?

“Ik vond het lastig omdat ik me zo goed voelde. Ik wilde al snel de hort op. Na een week zei ik tegen mijn man Arnoud: “Kom, we gaan zaterdag lekker Utrecht in.” Hij moest daar hard om lachen. Maar ik was serieus, ik wilde echt weg. We zijn natuurlijk niet gegaan, maar ik ben wel vrij snel naar de supermarkt in de buurt gewandeld. Dan merk je heus wel dat je geopereerd bent. Bij echte intensieve inspanning brak het zweet me uit.”

“Ik wilde te snel van alles doen. Maar dat kan niet. Je hebt echt tijd nodig om te herstellen.”

Wat ervaar je nog meer naast een slechte conditie?

“Je bent sneller moe. Dat komt door de operatie en de narcose werkt na. In een korte periode ben je volgepompt met medicijnen en dat moet er ook allemaal weer uit. Ook kun je last krijgen van het gas dat er in de buik geblazen wordt voor de operatie. Daardoor komt de buik omhoog zodat de chirurg makkelijker kan opereren. Dat gas moet het lichaam uit en dat kan klachten geven. Meestal aan de linkerschouder want dat is het hoogste deel van je lichaam. Ik had daar wel last maar niet zodanig dat ik niet kon functioneren. Ik wilde alleen te snel van alles doen. Maar dat kan niet. Je hebt echt tijd nodig om te herstellen.

 

Hoe vond je het om vloeibaar te eten de eerste 2 weken?

“Ik vond het vreselijk. Ik was wel goed voorbereid door kwark in huis te halen, soep te maken en in te vriezen. Maar je mist het mondgevoel. Het kauwen. Dus ik nam kauwgom. Dat werkte wel, maar ik was dolblij toen ik over mocht op vast voedsel. Dat ging perfect. Ik kon alles eten. Ik maakte me wel een beetje zorgen omdat ik, op het yoghurtje in het ziekenhuis na, geen verzadiging ervaarde. Helaas is dat altijd zo gebleven. Ondanks dat ik een kleine maag heb, zakt het eten gelijk naar beneden.”

“Omdat ik dus nog wel honger had, ben ik van kleinere bordjes gaan eten. Zo hield ik de porties klein.”

Heb je dan ook honger?

“Ja en daar ben ik ook blij om. Want honger is een natuurlijk signaal van je lichaam. Maar genoeg mensen voelen geen honger meer na een Gastric Bypass. Daardoor kun je je eetmomenten vergeten en tekorten krijgen. Honger is een gevoel dat je vertelt dat je energie nodig hebt en je lichaam moet voeden. Omdat ik dus nog wel honger had, ben ik van kleinere bordjes gaan eten. Zo hield ik de porties klein.”

“Hoe je het ook wendt of keert, de operatie is geen tovertruc. Je wordt niet slank gesneden en je moet zelf je leefstijl aanpassen.”

Vond je het spannend om weer normaal te gaan eten?

“Heel spannend, ik was bang voor een dumping. Dus die eerste paar happen vond ik eng. Het is experimenteren wat je wel en niet kunt eten en verdragen. Een Gastric Bypass kan ook je smaak beïnvloeden, dat had ik ook. Ik heb mijn leven lang geen koffie gedronken maar na de operatie raakte ik verslaafd aan koffie. Verder kon ik alles eten. Dus ik moet altijd blijven opletten, dat is soms lastig. Want hoe je het ook wendt of keert, de operatie is geen tovertruc. Je wordt niet slank gesneden en je moet zelf je leefstijl aanpassen.”

 

Hoe pak je zo’n gezonde leefstijl op?

“Ik ben al voor de operatie begonnen en dat heeft veel opgeleverd. Maar daarna pak je het ook vanzelf op. Je kunt het niet tegenover jezelf verkopen om het niet te laten slagen. Althans ik niet. Dus je gaat ervoor. Ik ging 2 keer per week naar Zumba. Dat vind ik heerlijk en daar geniet ik van. Ik liep ook meer, had een stappenteller en bij mooi weer ging ik na het eten nog een stuk wandelen. Daarnaast leef je bewuster. Zo ontdekte ik dat gezonde producten in de supermarkt altijd in de buitenste gangen staan. Hoe meer je naar binnengaat, hoe meer je bij de ongezonde producten uitkomt. Dus ik bleef in de buitenring en zorgde dat mijn boodschappentas er leuk uitzag. Dat motiveerde me. Je kunt veel als je maar verstandige keuzes maakt. Bovendien hebben we ook geen straf, het gaat om de guldenmiddenweg. Je mag jezelf soms ook wat gunnen, daar kom je niet gelijk een kilo van aan.”

 

Maar je moet wel dingen aanpassen na je operatie?

“Ja, eiwitten zijn belangrijk, die zitten bijvoorbeeld in kipfilet en avocado. Dat vind ik goddelijk. En ik kan geen proteïneshakes missen. Die maak ik echt iedere dag. Ik slik ook multivitaminen, daar begon ik al voor de operatie mee. Daardoor zijn mijn bloedwaarden altijd goed. Iedereen is natuurlijk zelf verantwoordelijk, maar je kunt echt ernstige tekorten krijgen als je geen multivitaminen neemt. Er extreem ziek of moe van worden. Dus kijk vooruit en neem ook het juiste. De multivitaminen bij de drogist zijn niet gemaakt voor mensen met een maagverkleining. Wij hebben een heel andere opname doordat er een ander systeem in ons lichaam zit. Misschien scheelt het in de prijs, maar dan kun je beter niets nemen. Het heeft dan toch geen zin.”

“Je gaat onder het mes vanwege je gezondheid. Maar als je daarna niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook in de problemen komen. Zelfzorg staat echt op één.”

Want een tekort merk je vaak niet. Toch moet je er met een maagverkleining preventief mee omgaan.

“Ja, dat ben je eigenlijk aan jezelf verplicht. Je gaat onder het mes vanwege je gezondheid. Maar als je daarna niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook in de problemen komen. Zelfzorg staat echt op één. Daarom zijn de juiste multivitaminen en proteïne zo belangrijk om te blijven nemen. Ik neem ze elke dag. Het is een vast patroon en hoort bij mijn leven.”

Detected country NL, selected country: NL and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR