Zo vier je ramadan met een maagverkleining

Het is weer tijd voor een bijzondere, jaarlijkse islamitische traditie: de ramadan. Maar hoe vier je ramadan met een maagverkleining? In deze blog vertellen we je er meer over en delen we een gezond, proteïnerijk ramadan recept.

Wat is ramadan?

De ramadan is een maand in de islamitische kalender. Deze kalender volgt de maankalender, die het begin en het einde van de vastenperiode bepaalt. Tijdens de ramadan vasten moslims een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang is er de Iftar, dat maaltijd betekent in het Arabisch.


Waarom vasten?

Ramadan wordt ook wel de grote Jihad genoemd, de strijd met je eigen ego. Je wilt tot jezelf komen en je lichaam en ziel weer in balans te brengen. Je zet je eigenbelang op een tweede plaats en onthoudt je van roddelen, liegen en vechten. De ramadan is vooral een tijd van zelfreflectie, bezinning en spirituele groei om zo de band met Allah te versterken.


Ramadan na zonsondergang

Als de zon onder is, wordt de tafel gedekt met allerlei kleine maaltijden. Eerst is er een dadel met water of melk. Zo wordt het vasten verbroken en kan er daarna écht gegeten worden. De maaltijden na zonsondergang zijn vaak het moment om samen te komen en samen te bidden.


Vasten na een maagverkleining

Zieken, zwakke mensen met diabetes, zwangere vrouwen en kinderen tot 12 jaar hoeven niet te vasten. Heb je minder dan een jaar een maagverkleining ondergaan? Ook dan kun je beter niet meedoen met de ramadan. Als je toch wilt deelnemen of langer geleden geopereerd bent, is het belangrijk om op je eiwitinname te letten. Ook genoeg vocht is essentieel. Drink daarom minstens 1,5 liter water als het na zonsondergang is toegestaan. En maak ook eens onderstaand recept.

Recept: 'Het vasten wordt verbroken'

Begin je maaltijd met een proteïne boost! Deze smoothie is rijk aan eiwitten. Dadels en noten zitten vol voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken na een dag vasten. Boven zijn ze makkelijk te verteren.

Dit heb je nodig

Voor 1 persoon

  • 200 milliliter amandelmelk
  • 30 gram Pure Whey Protein Naturel of Vanille
  • 1 dadel
  • 1 handvol amandelen


Zo maak je deze smoothie

  1. Snijd de dadel in kleine stukjes en hak de amandelen fijn.
  2. Voeg de dadel, noten, amandelmelk en Pure Whey Protein toe aan een blender.
  3. Mix alle ingrediënten tot een gladde en luchtige textuur.
  4. Giet de smoothie in een glas en klaar ben je!

Afsluiting van de ramadan: het Suikerfeest

De ramadan wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest, ook wel Eid El Fitr (‘het kleine feest’) genoemd. Het Suikerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang. Volgens de islamitische kalender start dan een nieuwe dag. Tijdens het Suikerfeest gaan moslims bij elkaar op visite en geven elkaar cadeautjes of geld. Het is feest, dus iedereen ziet er op zijn of haar best uit. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand? Zeg dan: Eid Mubarak!

Validated