Sluiten

Wat je moet weten over calcium

Calcium, geen mens kan zonder! Wat is calcium precies en waar is het nu eigenlijk goed voor? En waarom heb je calcium hard(er) nodig na een maagverkleining? In deze blog lees je alles wat je moet weten over calcium.

Wat is calcium?

Calcium (kalk) is een essentieel mineraal voor sterke botten, tanden en spieren. Ons lichaam bestaat zelf uit 1 á 2 procent calcium. Dat maakt calcium het grootste mineraal dat in je lijf aanwezig is. Je botten slaan calcium op. Daarom bevindt 99% van de totale hoeveelheid calcium zich in botten en tanden. De overige 1% zit in het bloed, lichaamsvloeistoffen en celmembranen. Er bestaan verschillende vormen van calcium zoals calciumfosfaat, calciumcarbonaat, calciumcitraat en calciumnitraat. Zo is bijvoorbeeld calciumcitraat een organische verbinding die je lichaam beter opneemt dan niet-organische verbindingen. Ook heb je vitamine D nodig om calcium goed op te nemen in je darmen.

 

Waar zit calcium in?

Zuivel is de belangrijkste bron voor calcium. Denk aan melk, kaas, yoghurt en kwark. Daarnaast zijn sardientjes, peulvruchten en groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli natuurlijke calciumbronnen. Ook met calciumsupplementen  kun je je dagelijkse dosis calcium aanvullen. Door zout, alcohol en cafeïne (thee, koffie en cola) plas je calcium juist weer uit.

Waarom is calcium goed voor je?

Calcium speelt een essentiële rol bij de botaanmaak. Ook zorgt het voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Daarnaast is calcium goed voor de spieren en het zenuwstelsel. Het helpt bij de aanmaak van cellen en weefsels, ondersteunt de spijsvertering en de bloedstolling. Kortom, calcium is een voedingsstof die we niet kunnen missen.

Botaanmaak en behoud van sterke botten en een sterk gebit

Goed voor spieren

Goed voor het zenuwstelsel

Ondersteunt de bloedstolling

Ondersteunt de spijsvertering

Helpt bij de aanmaak van cellen en weefsel

Wat gebeurt er bij een calciumtekort?

Veel mensen krijgen te weinig calcium binnen. Omdat ze te weinig calciumrijke voeding eten en drinken of niet tegen lactose kunnen. Bovendien neemt je lichaam minder calcium op als je ouder wordt. Ook na een maagverkleining  is de kans op een calciumtekort groot. Dat komt omdat je minder eet en je minder calcium opneemt. Je lichaam probeert het calciumgehalte in je bloed zoveel mogelijk gelijk te houden. Bij een te lage calciuminname en calciumgehalte in het bloed zal er calcium uit de botten vrijgemaakt worden. Dat kan een negatief effect hebben op je botten. Ook kunnen je tanden sneller achteruit gaan. Ook kan een te laag calciumgehalte in het bloed leiden tot nierfalen, een vitamine D-tekort en problemen met de bijschildklier. Om dit te voorkomen, heb je extra calcium nodig.

 

Hoeveel calcium heb ik per dag nodig?

Hoeveel calcium precies, is voor ieder mens verschillend. Het hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd en geslacht. En dus ook of je een maagverkleining hebt gehad. Na een Gastric Sleeve , Gastric Bypass  en Mini Gastric Bypass  heb je 1200 tot 1500 milligram calcium per dag nodig. Voor een BPD/-DS  zelfs 1800 tot 2400 milligram per dag. Afhankelijk van wat je eet, kun je al een deel uit voeding halen. Al is dat ook voor iedereen anders. Dit zijn aanbevelingen van de American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Het kan afwijken van het advies van jouw dokter. Bespreek daarom met je arts of diëtist wat het beste is voor jou.

Calcium na een maagverkleining: waar je op moet letten

  • Neem dagelijks calciumsupplementen als aanvulling op je voeding
  • Het liefst calciumcitraat. Deze vorm van calcium neem je het beste op
  • Je lichaam kan niet meer dan 500 milligram calcium per keer verwerken. Verspreid de supplementen daarom over 2 tot 3 momenten per dag
  • Calcium vermindert de opname van ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal dat vaak in multivitaminen zit
  • Neem calcium, zowel voeding als supplementen, niet tegelijkertijd met ijzer. Zorg dat er minimaal 2 uur zit tussen een multivitamine, zuivelproducten of calciumsupplementen.

 

Zo voorkom je een calciumtekort

Een calciumtekort merk je niet, totdat je iets breekt. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Zorg daarom dat je elke dag voldoende calcium binnenkrijgt. Calcium Soft Chew  is onze kauwvitamine met calciumcitraat, een vorm van calcium die je goed opneemt en kunt verdragen. Ook bevat Calcium Soft Chew vitamine D3 om calcium beter op te nemen. Met een fijne, zachte textuur en frisse citroensmaak. Ontdek hier Calcium Soft Chew.

Heb je nog vragen over calcium na jouw maagverkleining? Plan nu een gratis adviesgesprek in met onze diëtist.

Detected country NL, selected country: NL and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR