Sluiten

Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch: dit is wat je wilt weten

Wat is een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch en waarom kun je daarna niet zonder extra vitaminen? Hier lees je er alles over.

Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch: dit is wat je wilt weten

Wat is een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch en waarom kun je daarna niet zonder extra vitaminen? Hier lees je er alles over.

Wat is een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch?

De chirurg verkleint de maag en de dunne darm wordt in 2 delen gesplitst. Eén kant wordt vastgemaakt aan de verkleinde maag. Het andere deel wordt vastgemaakt aan de dunne darm, dicht bij de dikke darm. Door deze operaties kun je minder en alleen kleine hoeveelheden eten. Ook kan je eetlust verminderen waardoor je makkelijker afvalt. Daarom is een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch een effectieve behandeling tegen morbide obesitas.

Wat verandert er in je lichaam na een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch?

Na een BPD-DS is je maag ongeveer 85% kleiner. Ter grootte van een smalle buis of banaan.  Voortaan komt voeding vanuit de maag direct in het laatste deel van je dunne darm terecht. Hierdoor wordt het eten minder goed verteerd en neem je minder voedingsstoffen zoals vetten, proteïne en koolhydraten op. Ook maakt je lichaam na een BPD-DS geen ghreline aan. Grheline is het ‘hongerhormoon’ dat een signaal geeft aan de hersenen als het tijd is om te eten. 

Bij een BPD blijft ongeveer 33% van je maag over. Net als bij een BPD-DS kun daardoor je minder eten. Na deze operatie maak je nog wel grheline aan. Daarnaast is minder maagzuur een gevolg van beide operaties. Maagzuur heb je nodig om voedingsstoffen los te maken uit voedsel. Daarnaast maak je na de operaties minder intrinsieke factor aan. Dit is een eiwit dat geproduceerd wordt in de maagwand. Zonder intrinsieke factor neemt je lichaam nauwelijks vitamine B12 op.


Hoe verloopt het herstel van de operatie?

De Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch zijn operaties onder narcose. Daarom heeft je lichaam wel tijd nodig om te herstellen. Hoe lang precies, is voor ieder mens verschillend.Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken.  Zorg dat je tijdens je herstel extra voorzichtig bent, niet zwaar tilt of sport. Wacht de eerste dagen na je operatie met autorijden en fietsen. Slikken doet in het begin vaak nog pijn. Eet daarom de eerste 2 weken alleen vloeibaar. Jouw behandelend arts vertelt je meer over het herstel.

Wat zijn de voor- en nadelen van de ingreep?

  • Je verliest gewicht wat bijdraagt aan een betere gezondheid
  • Diabetes type 2 vermindert of lost zelfs helemaal op
  • Klachten veroorzaakt door obesitas verminderen of verdwijnen volledig
  • De kans om vroegtijdig te overlijden is lager na een operatie
  • Je gezondheid en kwaliteit van leven verbetert: 95% van de mensen met een maagverkleining geeft dat aan.

 

  • Door de operatie neem je minder vitaminen en mineralen op. Door vitamine- en mineralentekorten kunnen allerlei klachten ontstaan. Tekorten kunnen na deze operatie zo ernstig zijn, dat er opnieuw geopereerd moet worden om de darm iets te verleggen
  • Vet uit voeding komt vaker onverteerd in de ontlasting terecht. Dat kan zorgen voor diarree en een andere lichaamsgeur
  • Geen enkele operatie is zonder risico. Dat geldt ook voor een maagverkleining. Na de operaties kunnen er complicaties optreden zoals overgeven, bloedingen, maagzuurproblemen, lekkage in de darmen, galstenen en het dumpingsyndroom
  • Je kunt last krijgen van overtollige huid omdat je zoveel bent afgevallen
  • De operatie zelf is niet de oplossing. Een gezonde leefstijl, mindset en de juiste voeding zijn net zo belangrijk om fit en in balans te blijven.

Waarom heb je extra vitaminen nodig na een maagverkleining?

Door een maagverkleining verlies je die ongewenste kilo’s, maar het betekent ook dat je minder vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ook neem je minder voedingsstoffen uit eten op omdat je spijsverteringskanaal is aangepast. Vitaminen en mineralen zorgen er nu juist voor dat je gezond en in evenwicht blijft. Je kunt niet zonder. Als je te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Je bent sneller moe, krijgt last van haaruitval of slaapproblemen. Om goed te functioneren heeft iedereen vitaminen en mineralen nodig. En zeker na een maagverkleining als het risico op een tekort groot is.

Multivitaminen afgestemd op jouw operatie

We zijn eerlijk: een multivitamine is geen wondermiddel. Het is ook geen snelle oplossing of vervanging voor een gezonde maaltijd. Een multivitamine is je dagelijkse ondersteuning om vitaminen en mineralen aan te vullen.  Elke dag draagt het bij aan meer energie en een sterker lijf. Het zorgt ervoor dat je gezond blijft. Niet alleen vandaag, maar je leven lang.Daarom is een multivitamine niet iets tijdelijks, maar iets wat je blijft nemen.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat je na een Biliopancreatische Diversie/-Duodenale Switch extra vitamine B12, vitamine D, foliumzuur en ijzer nodig hebt. Ook is een hoge dosering vitamine A essentieel. Daarom zijn onze multivitaminen volledig afgestemd op deze operatie en vullen ze alle belangrijke vitaminen en mineralen aan.

Ontdek WLS Maximum

Een maagverkleining: de stap naar een gezond leven

Maar het is ook niet zomaar iets. Het heeft impact. Zowel op de periode rond je operatie als de rest van je leven. Daarom bevatten onze multivitaminen alle ingrediënten die je nodig hebt om in balans te blijven. We bezorgen de multivitaminen tot op je deurmat en staan voor je klaar voor persoonlijk advies. Zo zijn we er voor jou. Op de fijne én lastige momenten. En maken we gezond leven een stuk makkelijker.

Ontdek onze multivitaminen
Detected country US, selected country: US and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR