Sluiten

Alles wat je wilt weten over een Gastric Sleeve

Wat is een Gastric Sleeve en waarom zijn extra vitaminen dan essentieel? Hier lees je er alles over.

Alles wat je wilt weten over een Gastric Sleeve

Wat is een Gastric Sleeve en waarom zijn extra vitaminen dan essentieel? Hier lees je er alles over.

Wat is een Gastric Sleeve?

Bij een Gastric Sleeve wordt het grootste deel van de maag verwijderd. Wat overblijft is ongeveer 15% van de oorsponkelijke maag. De verkleinde maag heeft de vorm van een smalle buis of mouw (‘sleeve’ in het Engels). Je kunt het ook vergelijken met een banaan. Bij een Sleeve verandert er niets aan de in- en uitgang van je maag. Ook wordt er geen omleiding gemaakt in de darmen. Door de maagverkleining kun je minder eten, ben je sneller voldaan en val je dus af. Daardoor is de Gastric Sleeve een veelgekozen behandeling bij ernstig overgewicht.

Wat verandert er in je lichaam na een Gastric Sleeve?

Na een Gastric Sleeve is je maag zo’n 85% kleiner. Daardoor kun je weinig eten en verlies je gewicht. Normaal gesproken maakt de maag maagzuur aan. Maagzuur heb je nodig om voedingsstoffen los te maken uit voedsel. Door een Sleeve maak je nauwelijks maagzuur aan. Daarnaast produceer je na de operatie geen intrinsieke factor meer. Dit is een belangrijk eiwit in de maagwand. Zonder intrinsieke factor neemt je lichaam nauwelijks vitamine B12 op.

Ook produceert je lichaam na een Gastric Sleeve minder ghreline. Dit ‘hongerhormoon’ stuurt een seintje naar je brein als het tijd is om te eten. Na de operatie ervaar je dus minder eetlust wat helpt bij het afvallen.Ongeveer een jaar na de behandeling neemt de productie van ghreline weer toe in andere delen van het spijsverteringskanaal. Daarom is het ontzettend belangrijk om snel te wennen aan gezonde gewoontes en daaraan te blijven werken. Ook voedselintolerantie komt voor na een maagverkleining. Vaak gaat het om rood vlees, zuivel zoals melk en kaas, rijst, pasta en brood. Meestal is dit tijdelijk en kun je deze voeding uiteindelijk weer verdragen.


Hoe verloopt het herstel van de operatie?

Een Sleeve is een operatie onder narcose. Daarom heeft je lichaam wel tijd nodig om volledig te herstellen. Hoe lang is voor iedereen anders. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken. Zorg dat je tijdens je herstel niet zwaar tilt of sport. Wacht de eerste dagen na je operatie met autorijden en fietsen. Omdat slikken vaak nog pijnlijk is, eet je de eerste 2 weken alleen vloeibaar. Je behandelend arts kan je meer vertellen over het herstel na jouw operatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Sleeve?

 • 95% van de mensen voelt zich gezonder en ervaart het leven positiever na een operatie
 • Het resultaat na een Sleeve is meestal 60% tot 70% minder overgewicht
 • Diabetes type 2 vermindert of lost helemaal op
 • Klachten ontstaan door obesitas verminderen of verdwijnen volledig
 • De kans om vroegtijdig te overlijden is 30 tot 40% kleiner na een operatie
 • Je ervaart geen klachten die veroorzaakt kunnen worden door een darmomleiding.
 • De meeste mensen met een maagverkleining verliezen niet ál hun overgewicht
 • Omdat je weinig kunt eten, val je af. Het betekent ook dat je niet voldoende belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt en opneemt. Vitamine- en mineralentekorten kunnen voor allerlei klachten zorgen
 • Geen enkele operatie is zonder risico. Dat geldt ook voor een Gastric Sleeve. Na de operatie kunnen er complicaties optreden zoals wondinfecties, bloedingen, maagzuurproblemen (reflux), stenosis, overgeven en het dumpingsyndroom
 • Ongeveer een jaar na de operatie komt de productie van het ‘hongerhormoon’ weer op gang op een andere plek in het spijsverteringskanaal. Hierdoor kun je weer aankomen. Volg daarom een gezond eet- en leefpatroon. Niet alleen in het eerste jaar, maar de rest van je leven
 • De operatie alleen lost obesitas niet op. Je leefstijl, mindset en bewust eten zijn net zo belangrijk om kilo’s kwijt te raken en je fit te voelen.

Waarom heb je extra vitaminen nodig na een Gastric Sleeve?

Minder voeding na een maagverkleining betekent ook dat je minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien maakt je lichaam nauwelijks maagzuur en geen intrinsieke factor aan. Daardoor neem je minder vitaminen en mineralen op. En die heb je nu juist nodig om gezond te blijven en je goed te voelen. Daarnaast komt voedselintolerantie regelmatig voor na een Sleeve. Terwijl vlees een belangrijke bron is voor eiwitten, vitamine B12 en ijzer. En melk en kaas voor calcium. Door een vitamine- en mineralentekort ontstaan allerlei klachten. Je weerstand wordt lager, je voelt je vaker moe of bent sneller gespannen. We kunnen dus niet zonder vitaminen en mineralen. Dat geldt voor ieder mens maar zeker na Gastric Sleeve is het risico op een tekort groot. 

Een multivitamine afgestemd op jouw operatie

Eerlijk? Een multivitamine is geen wondermiddel. Het is ook geen snelle oplossing of vervanging van gezonde voeding. Een multivitamine is je dagelijkse ondersteuning om belangrijke vitaminen en mineralen aan te vullen. Daarom is een multivitamine niet iets tijdelijks, maar blijvend. Iedere dag draagt het bij aan je gezondheid. Om niet alleen vandaag maar je leven lang fit en in balans te blijven.

FitForMe maakt al meer dan 10 jaar gebruik van wetenschappelijk onderzoek. Daardoor weten we dat je onder meer extra vitamine D, ijzer en vitamine B12 nodig hebt. De belangrijke vitaminen en mineralen hebben we samengevoegd in één multivitamine.

Ontdek WLS Optimum

Het is de start van een fit leven

Toch is een maagverkleining niet niks. Het is ingrijpend, lichamelijk én mentaal. FitForMe weet dat. Daarom maken we het zo eenvoudig mogelijk voor je. Onze multivitaminen zijn zo samengesteld dat je precies binnenkrijgt wat je nodig hebt. Je ontvangt de multivitaminen in huis en we staan klaar voor persoonlijk advies. Zo kun jij je richten op de fijne dingen en wordt gezond leven een stuk makkelijker.

Ontdek onze multivitaminen
Detected country US, selected country: US and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR