Sluiten

Waarom selfcare essentieel is volgens Floor van der Steen

Bij goed voor jezelf zorgen denk je misschien aan voldoende slaap, sporten en gezond eten. Ook bij een maagverkleining hebben we het al snel over voeding, vitaminen en bewegen. Maar om een gezonde leefstijl vol te houden en geluk te ervaren, is lief zijn voor jezelf essentieel. We gaan in gesprek met Floor van der Steen over hoe je selfcare eenvoudig in je leven toepast en wat het je oplevert.

Lief zijn voor jezelf gaat enerzijds over de buitenkant en zorgen voor je lichaam. Denk aan een warm bad, een goed boek of een avondje me-time. Anderzijds gaat het over je emotionele welzijn. Denk je positief over jezelf of doe je het nooit goed genoeg? Oordeel je over jezelf en zoek je continu bevestiging bij anderen? Wat is selfcare volgens jou?

“Selfcare speelt een grote rol in mijn leven. Ik merk ook hoe belangrijk het voor me is als ik het even vergeet. Want als ik niet goed voor mezelf zorg, kan ik terugvallen in oude patronen. Wandelen of voeding zijn vormen van selfcare. Het kan ook elke dag iets anders betekenen. Voor mij is het de start van mijn dag. ’s Ochtends voel ik wat ik die dag nodig heb door bij mezelf in te checken. Alleen zo maak ik verbinding met mezelf en uiteindelijk ook met anderen.”

“Door angst raak je vermoeid en overprikkeld. Juist dan is selfcare essentieel.”

Hoe doe je dat, bij jezelf inchecken?

“Ik schrijf elke dag mijn intenties op in een notitieboekje. Ik heb het niet over doelen, maar hoe ik me wil voelen. En ik schrijf op waarvoor ik dankbaar ben. Soms zijn we geneigd om vooral te kijken naar wat we niet hebben. Daardoor leg je de focus op wat er niet is en dat geeft frustratie. Dankbaarheid voelen, creëert het tegenovergestelde. Ik schrijf ook affirmaties op. Soms een meditatie of to do lijstje. Weet je, je hebt hier echt maar 5 tot 10 minuten voor nodig. Kijk wat voor jou het beste moment is om even in alle rust, zonder schreeuwende kinderen om je heen, de verbinding met jezelf te maken. Dát is wat mij betreft selfcare.”

 

Voelen wat je nodig hebt is heel belangrijk. Maar dat is tegelijkertijd ook ingewikkeld. Want we handelen, soms onbewust, waardoor we niet goed voor onszelf zorgen. We vinden het lastig om onze grenzen aan te geven. Pleasen een ander om aardig gevonden te worden. Cijferen onszelf weg om ergens bij te horen. Hoe komt dat denk je?

“Veel mensen ervaren stress. Dat is ook niet gek, want we starten de dag met scrollen door het leven van anderen via social media. Daardoor word je beïnvloed en kun je uit balans raken. Ook een belangrijke is hoe je omgaat met teleurstellingen. Ik noem het de klappen van het leven. Niemand is traumavrij. Het gaat erom hoe je daarmee dealt en hoe wendbaar je bent. Daarom is het des te belangrijker om dichtbij jezelf te blijven. Dat geldt ook voor werk. Doe je wat bij je past, wat je leuk vindt? Of blijf je hangen in een baan, bang voor de financiële gevolgen of wat anderen vinden? Door angst raak je vermoeid en overprikkeld. Juist dan is selfcare essentieel. Mijn tip? Ga een week oefenen met elke ochtend 10 minuten voor jezelf. Schrijf je intenties op en waarvoor je dankbaar bent en merk wat er speelt. Misschien eet je wel te veel suikers, sla je vitaminen over of please je te veel.”

 

Het begint dus bij bewustwording om iets te kunnen veranderen. En dat gaat verder dan eten of slapen. Onderzoek ook je patronen en gedrag. Hoe sta je in het leven, hoe ga je om met anderen en met negatieve energie?

“Ja. Je afvragen waarom je doet wat je doet is misschien te groot. Het helpt om het te verkleinen. Waarom heb je voor deze baan gekozen? Hoe is de relatie met je partner, is er verbinding? Ga je met mensen om die lief en betrokken zijn? Voel je je gezien, maken ze je blij en motiveren ze je? Is het antwoord ‘nee’? Bedenk je dan waarom je met ze omgaat. Een simpele maar confronterende vraag.”

 

Vaak staan we pas stil bij wat we nodig hebben als we onze grenzen zijn overgegaan. Daardoor raken we overspannen of krijgen we een burn-out. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

“Kijk naar je dag, waarin stop je energie en waarin niet? Vraag jezelf af waar je blij van wordt. Ook elke dag even rust nemen is superbelangrijk. Ik herken het wel, leven van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Maar op alle andere dagen moet je het ook goed hebben.”

 

Kon jij goed voor jezelf zorgen vóór jouw maagverkleining?

“Wel als het om eten ging! Ik besteedde ook veel tijd, energie en geld aan leuke dingen. Maar vóór mijn maagverkleining kon ik amper ‘nee’ zeggen. Ik hielp iedereen, was altijd druk en bang om iets te missen. Doodvermoeiend. Met als gevolg dat ik een burn-out en een depressie kreeg.”

“Waarom ren je zo hard voor een ander? Wat zit daar onder?”

Waarom pakte je alles aan?

“Ik wilde aardig gevonden worden. Soms schiet ik nog steeds in oude patronen, alleen heb ik het nu sneller door. Het is interessant om te onderzoeken waarom je zo hard rent voor een ander. Wat zit daar onder? We vinden het vaak normaal of leuk om te doen. Maar wat wil je zelf? Meer rust? Als je goed voor jezelf zorgt, word je een veel leuker mens, voor jezelf én een ander. Ik begrijp dat het lastig is, maar wat zou het je brengen als je wél een momentje voor jezelf pakt? Wat betekent dat voor je energie en je zelfvertrouwen?”

 

Het heeft dus ook te maken met anderen?

“Dat zeker, maar ook hoe eerlijk en kwetsbaar je durft te zijn. Zonder in drama te vervallen, mag je best delen dat het even niet gaat. Leer naar jezelf te kijken, zodat je weet waarom je iets doet en waarom je grenzen over bent gegaan. Daarnaast zijn we geneigd om ontspanning buiten onszelf te zoeken. Door te gaan shoppen bijvoorbeeld. Terwijl het veel simpeler kan door de rust op te zoeken.”

“Veel mensen gaan overmatig eten om maar niet te hoeven voelen. Ik deed dat ook, maar door mijn maagverkleining kan dat niet meer.”

Waarom zoeken we het buiten onszelf, in ‘doen’ in plaats van ‘zijn’?

“Omdat we niet willen voelen. Van verdriet rennen we liever weg. Veel mensen gaan overmatig eten om maar niet te hoeven voelen. Ik deed dat ook, maar door mijn maagverkleining kan dat niet meer. Ik ben dus genoodzaakt om te voelen. Bovendien heb ik geleerd geen oordeel te hebben over mijn gevoel. Door het ervaren en er even in te blijven, gaat het ook veel sneller voorbij.”

 

Natuurlijk willen we liever fijne gevoelens ervaren. Hoe kun je liever voor jezelf zijn op mindere dagen?

Muziek is voor mij de perfecte tool. Het geeft me alles: vreugde, herinneringen, soms verdriet. Ook humor helpt me. Dan app ik vrienden en krijg ik hilarische grappen of filmpjes toegestuurd. Ik stop hiermee emoties niet weg, maar het laat me wel relativeren. Vroeger maakte ik van iets kleins een groot probleem. Dat wordt dan ook je waarheid. De manier waarop je omgaat met de dingen die ons allemaal overkomen, heeft echt invloed op je dag, energie, je leven én je omgeving.”

Maar negatieve emoties, zoals frustratie, verdriet of boosheid kunnen je ook iets vertellen. Ze horen erbij. Hoe kun je oké zijn met die gevoelens?

“Zeker en bij een traumatische gebeurtenis, zoals een ziekte of overlijden, kunnen emoties je overspoelen. Maar ook hier gaat het om de wijze waarop je reageert. Vecht, vlucht of bevries je? Of ga je maar door? Dus voelen wat je nodig hebt is belangrijk. En het helpt om met iemand te praten bij wie je je veilig voelt. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb namelijk 2 keer een zware depressie gehad. Het voelde als een zware deken, niets was meer oké. Ik had nergens zin in en keek nergens naar uit. Terwijl ik alles voor elkaar had. Als ik nu een mindere dag of periode heb, kan ik veel sneller schakelen. Heb ik tijd voor mezelf nodig? Dan zet ik een kruis in mijn agenda en doe ik even helemaal niets. Maar ik heb hard gewerkt om hier te komen. Aan mijn zelfvertrouwen, gezondheid, energie en het verwerken van trauma’s. Ik weet nu dat alles over gaat.”

 

Alles mag er zijn en alles gaat weer voorbij. Dat is een mooi houvast tijdens mindere periodes. Er is trouwens niet maar één manier om lief voor jezelf te zijn.

“Klopt. Je kunt van alles doen. Zo is yoga een van de beste tools om somberheid en depressie tegen te gaan. Met yoga maak je echt verbinding met je lijf. Het kan je emotioneel raken, je ruimt er blokkades mee op. Ik mediteer veel en doe 4 á 5 keer per week aan yoga nidra. Daar val ik heerlijk van in slaap. Overigens ben ik niet van quick fixes maar ik geloof wel dat je met een paar goede inzichten verder komt. Daarvoor hoef je niet jaren naar een psycholoog. Je hebt echt invloed op wat je voelt. Je wordt wat je gelooft en je wordt wat je eet.”

“Vaak dénken we dat we gezond eten. In werkelijkheid nemen we te veel bewerkte voeding dat slecht is voor je lichaam.”

Over eten gesproken. Je lichaam op de juiste manier voeden heeft niet alleen invloed op je lijf maar ook mentale processen. Waarom is gezonde voeding ook selfcare?

“Je darmen zijn je tweede brein. Alles wat in je mond stopt, komt uiteindelijk in je darmen terecht. Je lijf heeft bepaalde voedingsstoffen nodig, zoals eiwitten, groenten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Van alleen maar suikers eten word je niet gelukkig. Op korte termijn raak je vermoeid en kun je last krijgen van je spijsvertering. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot depressies. Vaak dénken we dat we gezond eten. In werkelijkheid nemen we te veel bewerkte voeding (pakjes en zakjes), dat slecht is voor je lichaam. Ik weet het, gezonde voeding is een uitdaging in deze dure tijden. Toch probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Daarvan krijg ik energie, slaap ik beter en voel ik me goed.”

Welke mentale aanpassingen om beter voor jezelf te zorgen hebben je leven positief beïnvloed?

“Anders dan voor de operatie, durf ik nu ‘nee’ te zeggen zonder bang te zijn wat een ander daarvan vindt. Ik denk ook na voordat ik ‘ja’ zeg. Eerder deed ik dat automatisch uit loyaliteit, maar daardoor liep ik vast. Ik maak me minder druk en neem meer de regie over mijn leven. Daarnaast is kiezen voor mijn eigen bedrijf een belangrijke stap geweest. Werken in de zorg was zinvol, maar de nachtdiensten vroegen veel van me. Nu kan ik mijn eigen tijd indelen. Ook heb ik een hond die ik door weer en wind moet uitlaten. Elke dag de natuur in. Dat is mentaal zo goed voor me. En ik merk dat ik weer opensta voor nieuwe dingen en mensen. Stilstaan is niet erg, maar altijd hetzelfde doen en in je comfortzone blijven, geeft geen groei. Soms moet je het even anders doen en gewoon ontdekken of het iets voor je is.”

Selfcare is dus vooral trouw blijven aan jezelf en doen wat goed voor je is. Heb je nog meer selfcare tips?

“Volg het ritme van de seizoenen. Vroeger leefden we ook zo, nu gaan we 365 dagen per jaar in hetzelfde tempo door. Maar het is normaal dat je in de winter wat vertraagt en in de zomer actiever bent. In de winter zijn de dagen korter en heb je andere dingen nodig zoals extra vitamine D, C en magnesium. Eet ook volgens het seizoen. Dat geeft veel meer rust in je lijf en in je systeem. En ja, ook ik heb een druk leven en maak veel uren. Hoe ik het volhoud? Door toch echt momentjes voor mezelf te pakken gedurende de dag.”

 

Wat zijn dan die momentjes voor jezelf behalve de ochtend?

“Ik ga ’s middags regelmatig in bad. Ik neem pauze om te wandelen en rustig te eten. Communicatie met je partner is daarin belangrijk. Zorg dat je de taken goed verdeelt zodat je allebei toekomt aan rust.”

Meer weten over Floor en hoe je goed voor jezelf zorgt na de operatie? Luister hier naar de podcastafleveringen met Floor.

Detected country US, selected country: US and current language nl, visited language nl, selected store NL, current page store: NL, currency EUR