Sluiten

Deel 2: Zelfacceptatie en omgaan met tegenslag – met Annette Born

In het eerste deel van het interview vertelde Annette over jaren van anorexia, de operaties en haar weg naar zelfacceptatie. In dit vervolg deelt ze wat je kunt doen om positiever naar jezelf te kijken én hoe je krachtig kunt omgaan met teleurstellingen.

Na een maagverkleining wordt je lichaam lang niet altijd zoals je graag zou willen. Zo kun je weer aankomen na de operatie of last krijgen van huidoverschot.

“Ja, het is een jarenplan en huidoverschot na een maagverkleining komt vaak voor. Dat geeft fysiek en mentaal ongemak. Je kunt voor een buikwandcorrectie gaan, die heb ik zelf ook gehad. Maar het vraagt veel van je lichaam. Je bent er zomaar niet.”

 

Wat kun je doen om jezelf hoe dan ook te accepteren?

“Bedenk dat je lichaamspostuur genetisch bepaald is. Ik was een zware baby terwijl mijn broertjes juist mager en klein waren. Mijn leven heeft zo in het teken gestaan van lijnen en de operaties. Eerst een maagband, daarna de Gastric Bypass en vervolgens een Distale Gastric Bypass. Op een gegeven moment moet je accepteren dat dit het is. Natuurlijk heb ik nog steeds momenten dat ik graag 10 kilo kwijt wil. Maar dat kan ik niet van mijn lichaam verwachten. Ook leg ik minder focus op mijn lijf en wat beter kan. Dat kost zoveel tijd en negatieve energie. Ik ben veel meer dan mijn lichaam en het getal op de weegschaal. Ik ben Annette met mijn talenten. Bovendien heeft mijn lijf me nooit in de steek gelaten, terwijl ik er zoveel roofbouw op heb gepleegd. Van anorexia tot alle operaties. Kijk hoe wonderlijk je lichaam is en wat het voor je doet. Je hoeft écht geen maat 40 te hebben, zolang je je gezondheid maar bewaakt.”

“Iedereen is uniek en we hebben allemaal wat. We zijn altijd wel ergens onzeker over. Laten we daar gewoon open over zijn.”

Dus verschuif de aandacht van hoe je lichaam eruitziet naar wat het voor je doet?

“Ja, want het is een ongekende machine, dat lichaam voor ons. Ik heb ooit een brief geschreven aan mijn lijf waarin ik sorry zeg wat ik het heb aangedaan. Alleen omdat ik het niet mooi vond. Laten we ons meer richten op onze kwaliteiten. Waar ben je goed in, waar mag je trots op zijn?”

 

Hoe kun je wegblijven van zelfkritiek en positiever naar jezelf kijken?

“Door jezelf te trainen. Ga elke dag voor de spiegel staan en zeg: ‘het is goed’. Stop met jezelf in een te kleine kledingmaat te persen omdat je niet wil accepteren dat je een grotere maat nodig hebt. Benoem dingen en bespreek het met mensen om je heen. Vraag hen wat ze van je vinden.”

 

Het kan ook helpen om je aandacht te richten op wat je wél gelukkig maakt.

“Ja dat is absoluut waar. Als ik niet lekker in mijn vel zit, is er 1 ding dat altijd helpt: muziek. Daar kan ik helemaal in opgaan. Ook ben ik blij dat er meer diversiteit komt. Ik hoop dat de media steeds meer de waarheid laat zien. Want de gemiddelde vrouw heeft geen maat 38, we moeten echt af van ideaalbeelden. Iedereen is uniek en we hebben allemaal wat. We zijn altijd wel ergens onzeker over. Laten we daar gewoon open over zijn.”

 

Pijn en trauma’s worden niet weggesneden tijdens de operatie. Hoe kan het helen van oude wonden bijdragen aan zelfacceptatie?

“Pijn of trauma’s wegvegen gaat niet, maar je kunt er wel anders naar leren kijken. Probeer zoveel mogelijk van tevoren op te lossen of te begrijpen, want na de operatie komt er veel. Dat is extra belangrijk als je een emotie-eter bent, want na de ingreep kan dat niet meer. Als je trauma’s niet verwerkt, kun je vastlopen. Ik heb mezelf een groot plezier gedaan door mijn verleden te onderzoeken met een psychiater. Daardoor ging ik veel lichter de operatie in.”

 

Je bent meerdere keren geopereerd en hebt veel tegenslag gekend. Daar ga je krachtig mee om. Hoe doe je dat?

“Ik denk in oplossingen in plaats van problemen. Zo kon ik niet meer eten of drinken na de maagband dus ik wist dat ‘ie eruit moest. Daarna kwam ik in 3 maanden weer extreem veel aan. Daar was ik echt wel verdrietig over, maar ik dacht toch aan een oplossing. In mijn geval een Gastric Bypass. Die mislukte uiteindelijk en ik kwam opnieuw aan. Mijn grootste nachtmerrie, maar ook hiervoor moest een oplossing komen. Dat werd de Distale Gastric Bypass. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik moet veel vaker naar het toilet. Ik neem weinig voedingsstoffen op en heb heel de dag honger. Daar word ik zelfs ’s nachts wakker van. Vervelend, maar ik moet ermee leren leven. Inmiddels ben ik het gewend en houd ik overal rekening mee. Wat mij helpt, is er eerlijk over te zijn en erover te praten. Om zelfs te lachen over ‘poep-ongelukjes’. Natuurlijk baal ik soms, maar het is niet anders. Ik ben nu zo vaak geopereerd, ik kan het niet meer terugdraaien. Ik moet het wel accepteren.”

 

Heb je nog tips voor meer zelfacceptatie?

“Laat perfectie los en vergelijk jezelf niet met anderen. Het heeft geen zin en geeft alleen maar onrust. Ga om met mensen die je een goed gevoel geven en ga in je kracht staan, want alleen dat brengt je verder. Ook helpt het mij om te denken in oplossingen. Het klinkt cliché, maar het leven is écht te kort om te blijven hangen in narigheid. Wat ik als laatste ook belangrijk vind, is goed voor jezelf zorgen. Eet gezond, neem multivitaminen en laat je bloedwaarden regelmatig checken. Dát is pas zelfliefde.”

Meer weten over Annette en haar ervaring met een maagverkleining? Lees hier meer.

Detected country DE, selected country: DE and current language nl, visited language nl, selected store NL, current page store: NL, currency EUR