5 manieren om in balans te komen na je maagverkleining

De operatie is achter de rug. Je nieuwe leven kan beginnen! Maar een maagverkleining alleen lost overgewicht en daaraan gerelateerde klachten niet op. Gezond worden én blijven gaat niet vanzelf. Het is iets waar je elke dag, je leven lang aandacht aan moet geven. In deze blog geven we 5 manieren om in balans te komen na je operatie.

1. Ga voor gezond eten en drinken na een maagverkleining

Een van de grootste veranderingen na je operatie is je eet- en drinkpatroon. Vóór je maagverkleining kon je nog alles en in grote hoeveelheden eten. Al vond je lichaam dat minder fijn. Nu gaat dat niet meer en zijn deze eet- en drinktips essentieel:Essen Sie 6 kleine Portionen über den Tag verteilt

  • Eet 6 kleine porties verspreid over de dag
  • Varieer gezonde voeding om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen
  • Neem voldoende proteïne en eet deze (vlees en vis) eerst tijdens de maaltijd, daarna koolhydraten (aardappels en rijst) en groenten
  • Maak porties van tevoren klaar (oftewel meal preppen) zodat je altijd een gezonde maaltijd in huis hebt
  • Eet en drink niet op hetzelfde moment. Zorg dat er een halfuur tussen zit
  • Eet met aandacht en niet te snel. Zo voel je beter wanneer je genoeg hebt gehad
  • Is je maag vol? Voel je pijn of misselijkheid opkomen? Stop dan direct met eten of drinken.


Inspiratie nodig voor gezonde, makkelijke gerechten? Hier ontdek je heerlijke recepten  afgestemd op een maagverkleining.

 

2. Ga voor de juiste multivitaminen

Vitaminen en mineralen haal je voornamelijk uit voeding. Ze zitten bijvoorbeeld in groenten, fruit, zuivel, vlees en brood. Na een maagverkleining eet je minder waardoor je minder vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Bovendien neem je voedingsstoffen slechter op. Dat komt omdat jouw lichaam anders werkt dan bij mensen met een intact spijsverteringsstelsel. Helaas blijft dat zo, de rest van je leven. Om vitamine- en mineralentekorten en allerlei vervelende klachten te voorkomen, heb je elke dag multivitaminen nodig. Multivitaminen van FitForMe zijn volledig afgestemd op jouw operatie en helpen je in balans te blijven.

 

3. Ga voor meer beweging

Ken je het positieve effect van bewegen? Ook al wilde je liever op de bank blijven liggen. Je voelt je toch voldaan als je wél naar Zumba bent geweest. En dat probleem op je werk waarover je piekerde? Na een uurtje wandelen ben je het alweer bijna vergeten. Hoe dat kan? Door beweging maak je endorfine aan. Endorfine is een hormoon dat voor geluksgevoelens zorgt. Daarnaast heeft inspanning nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor hart en vaten, energie(verbranding), spieren, botten en gewrichten. Wil je in balans blijven? Probeer dan elke dag minstens een halfuur te bewegen.

 

4. Ga voor meer ontspanning

Meer ontspannen? Je leest toch net dat bewegen gezond is? Helemaal waar! Toch vind je pas balans als je ook ontspant. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien dénken we te ontspannen door een avondje netflixen en te scrollen door onze socials. Maar daardoor komt je zenuwstelsel niet tot rust (hier lees je wat te veel stress met je lichaam doet). Wat is ontspanning dan wel? Ga de natuur in. Neem een warm bad, lees een fijn boek en ga eens wat eerder naar bed. Stap op de yogamat en focus je op je ademhaling. Zolang je maar de schermen skipt.

 

5. Ga voor een gezonde mindset

Een maagverkleining is geen wondermiddel. Het is ook geen quick fix. Naast de operatie en je leefstijl is je mindset, oftewel je mentale gezondheid, net zo belangrijk. Want balans gaat over lichaam én geest. Hoe sta je in het leven en hoe denk je over jezelf? En hoe ga je om met lastige situaties? De chirurg snijdt oude pijn, problemen en trauma’s niet weg. Daarom is het waardevol om ook met je mentale stuk aan de slag te gaan. Praat met iemand die je vertrouwt of vraag hulp aan een professional. Niets om je voor te schamen, maar juist ontzettend dapper.

 

Stapje terug, stap vooruit

In balans komen na je maagverkleining vraagt tijd, geduld en vertrouwen. Soms een paar stappen vooruit, soms een stapje terug. Geef niet op, houd vast aan je routines en blijf doorgaan met je nieuwe, gezonde gewoontes. Heb je een mindere dag? Wees niet te streng voor jezelf en pak het de volgende dag gewoon weer op.

 

Weet ook dat je het niet alleen hoeft te doen. Wil je iets vragen of gewoon even wat delen? Laat het ons weten. Onze diëtisten staan altijd voor je klaar. Hier neem je contact met ons op.


Validated