Mandy’s verhaal – Deel 1

Maandag 4 november 2019:

Vanmorgen gaf de weegschaal 94,4 kilo aan. Dat is met mijn 1.70 meter echt te veel. Er is helaas, in slechts één maand tijd, weer 1,5 kilo bij. Ik besluit om een afspraak te maken bij de huisarts. Goed nieuws, want ik kan dezelfde dag nog terecht. We bespreken wat de oorzaken kunnen zijn, wat ik zelf tot nu toe gedaan heb en hoe het allemaal begonnen is.

Hoe het begon

Dat was in 2010 na mijn laatste bevalling. Ik was zwanger geworden dankzij de ICSI-methode. De eerste poging mislukte helaas, maar bij de tweede poging hadden we succes. Ik was zwanger! Tijdens het traject gebruikte ik veel hormoonstimulerende medicatie. Ook was ik nét voor het traject gestopt met roken. Na een vlotte bevalling kwam mijn placenta niet en kreeg ik een hevige bloeding (fluxus). Ik verloor 3,5 liter bloed en kreeg een bloedtransfusie. Dit veroorzaakte veel stress voor mijn lichaam.

Aan het eind van alle drie mijn zwangerschappen woog ik zo’n 86 kilo. Na de bevallingen viel ik meestal weer af en schommelde ik tussen de 70 en 75 kilo. Na mijn laatste bevalling bleef ik hangen op 78 kilo. Ik gaf nog borstvoeding, dus ik maakte me geen zorgen. Totdat ik na 6 maanden stopte met borstvoeding geven en de kilo’s er weer langzaam aankwamen. Op de eerste verjaardag van mijn dochter woog ik 88 kilo.

“In de jaren daarna bleef ik struggelen met mijn darmen. Ik reageerde op heel veel voedingsmiddelen. Had bijna altijd buikpijn en een opgezette buik. Ik voelde me moe en futloos.“

Leven op shakes

Van bekenden hoorde ik over het Cambridge dieet waar zij goede resultaten mee boekten. Dus ik naar de consulente en een paar weken later startte ik met het Cambridge dieet. De eerste 2 weken mocht ik alleen water, thee of koffie zonder suiker en melk en 3 Cambridge shakes per dag. In totaal 465 calorieën. Ondertussen zorgde ik voor 3 jonge kinderen en werkte ik als verpleegkundige op een polikliniek. Ik heb het ongeveer 5 weken volgehouden. Toen kreeg ik zoveel last van mijn darmen dat ik wel moest stoppen. Ik was ook maar 7 kilo afgevallen.

In de jaren daarna bleef ik struggelen met mijn darmen. Ik reageerde op heel veel voedingsmiddelen. Had bijna altijd buikpijn en een hele opgezette buik. Ik voelde me moe en futloos. De vele onderzoeken bij de maag-darm-leverarts leverden niets op. Dus kreeg ik maar het label Prikkelbare Darm Syndroom. Daar is weinig aan te doen.

 

Dan maar voor het alternatief

Daarna richtte ik me op de alternatieve geneeswijze. Van energetische doormetingen, supplementen en darmspoelingen. Tot een orthomoleculair voedingspatroon, probiotica en het Anti-Candida dieet. Ik probeerde te sporten, deed een combinatie van crossfit en bootcamp en ging naar de sportschool. Honderden euro’s gaf ik eraan uit. Soms hielp iets tijdelijk. Soms had het geen enkel effect. Ik vond het zelf bijvoorbeeld lastig om helemaal geen brood meer te eten. En uiteindelijk viel ik gewoon weer terug in mijn oude gewoontes.

Validated