Sluiten

Wat je moet weten over vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn gezond. Groenten en fruit zijn échte vitaminebommetjes en het is belangrijk dat je er genoeg van eet. Ongetwijfeld weet je dit al lang. Maar weet je ook wát vitaminen en mineralen voor je doen? Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ze binnenkrijgt? En waarom zijn ze essentieel na een maagverkleining? Je ontdekt het allemaal in deze blog.

De spijsvertering in een notendop

Eten en drinken doen we elke dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Alles wat je eet en drinkt gaat via de mond, slokdarm, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm. Samen vormen ze het spijsverteringskanaal. De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen uit voeding*. Ook de lever en alvleesklier spelen hierbij een belangrijke rol. Wat je lichaam niet kan gebruiken, poep of plas je weer uit.

*Opname van voedingsstoffen bij een intact spijsverteringsstelsel:

Vitaminen en mineralen zijn voedingsstoffen die voornamelijk in je darmen worden opgenomen. Ze heten ook wel microvoedingsstoffen. Je hebt ze nodig voor allerlei belangrijke processen in je lichaam. Andere voedingsstoffen zijn eiwitten (aminozuren), vetten en koolhydraten (zetmeel en suikers). Deze zogenaamde macrovoedingsstoffen zijn bouwstoffen en brandstoffen voor je lichaam. Ze geven energie en ondersteunen je spieren, hormonen, organen en bloed. Ook zijn ze belangrijk voor je botten, haren, nagels en huid. Daarnaast zijn vezels en water uit voeding essentieel.

 

 

Vitaminen en mineralen: de helden in ons lichaam

Vitaminen en mineralen dragen allemaal hun steentje bij om je gezond en in balans te houden. Denk aan het opnemen van energie uit voeding, het stimuleren van groei en het ondersteunen van spieren, zenuwen en de hersenen. Vitaminen en mineralen krijg je dus voornamelijk binnen via voeding. Ze zitten niet alleen in groenten en fruit, maar ook in granen, vlees, vis en kip. Eet je geen vlees of andere dierlijke producten zoals melk, kaas en eieren? Dan is het nóg belangrijker om je bloedwaarden te checken en vitamine- en mineralentekorten te voorkomen.

Ook na een maagverkleining heb je extra vitaminen en mineralen nodig. Door de operatie mis je delen van organen. Je eet nog maar kleine porties en soms kun je niet alle voeding meer verdragen. Daardoor krijg je onvoldoende vitaminen en mineralen binnen. Bovendien neem je na een maagverkleining minder voedingsstoffen uit voeding op.

 

Hoeveel vitaminen en mineralen heb je nodig?

De Gezondheidsraad heeft voor bijna alle vitaminen en mineralen uitgerekend hoeveel je per dag nodig hebt. Dit noemen we de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Maar dit advies is algemeen en geldt dus niet voor iedereen. Zeker niet als je een maagverkleining hebt gehad.

Ook zijn meer vitaminen en mineralen lang niet altijd beter. Overdosering kan zelfs schadelijk en gevaarlijk zijn en vergiftiging veroorzaken. Dat kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en afwijkingen aan ogen, huid en botten. Waar het wél om gaat, is de juiste verhouding en dosering vitaminen en mineralen. Afgestemd op wat jij nodig hebt. 

 

Wat gebeurt er als je te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt?

Mis je belangrijke vitaminen en mineralen dan ontstaan er tekorten. Door een tekort kan je lichaam niet optimaal functioneren. Een tekort veroorzaakt allerlei klachten*. Van vermoeidheid en weinig energie tot snel geïrriteerd zijn en huid- of haarklachten. Op lange termijn kan het zelfs blijvende schade aanrichten aan je zenuwstelsel en afweersysteem. Een tekort merk je niet altijd direct en is vaak lastig te herkennen. Tekorten ontstaan vooral als je gedurende lange tijd te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt om het tekort aan te vullen en de schade te herstellen. Omdat vitaminen en mineralen nauw met elkaar samenwerken, heb je meestal niet één vitamine of mineraal extra nodig. Een multivitamine lost die problemen op.

*Klachten die kunnen ontstaan door tekorten:

 

Multivitaminen van FitForMe

Onze multivitaminen bevatten alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt na jouw type operatie. Zo krijg je precies de juiste hoeveelheid en verhouding binnen om in balans te blijven. Handig, dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Ontdek hier welke multivitamine bij je past. Lees meer over de verschillende operaties of kijk bij een van onze andere producten ter ondersteuning van je behoefte of klacht.

Detected country NL, selected country: NL and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR