Sluiten

Alles wat je wilt weten over een Gastric Bypass

Wat is een Gastric Bypass en waarom heb je daarna extra vitaminen nodig? Hier lees je er alles over.

Alles wat je wilt weten over een Gastric Bypass

Wat is een Gastric Bypass en waarom heb je daarna extra vitaminen nodig? Hier lees je er alles over.

Wat is een Gastric Bypass?

Bij een Gastric Bypass operatie wordt de maag structureel verkleind. Het grootste deel van de maag is niet meer in gebruik, alleen een maagreservoir (pouch) blijft over. De pouch wordt direct aangesloten op de dunne darm. Er wordt dus een omleiding (bypass) in je darmen gemaakt. Door deze omleiding en verkleinde maag kun je veel minder eten. Je bent sneller verzadigd en verliest gewicht. Daarom is een Gastric Bypass een effectieve behandeling tegen overgewicht

Wat verandert er in je lichaam na een Gastric Bypass?

Na een Gastric Bypass operatie is je maag een stuk kleiner. Ongeveer ter grootte van een kiwi. Hierdoor kun je alleen kleinere porties eten en val je af. Door een Gastric Bypass maakt je maag geen maagzuur meer aan. Maagzuur heb je nodig om ijzer en eiwitten uit voeding op te nemen. Ook speelt maagzuur een essentiële rol bij het vrijmaken van vitamine B12. Je lichaam neemt alleen vitamine B12 op als het samenkomt met intrinsieke factor. Intrinsieke factor is een eiwit dat geproduceerd wordt door cellen in de maagwand.

Daarnaast maak je na een Gastric Bypass minder van het hormoon ghreline aan. Dit hormoon stuurt een seintje naar je hersenen als je honger hebt. Omdat je na de maagverkleining minder ghreline produceert, heb je minder honger waardoor je dus minder eet. Ook voedselintolerantie komt geregeld voor na een Gastric Bypass operatie. Vaak gaat het om rood vlees, zuivelproducten, rijst, pasta en brood. Meestal zijn deze intoleranties tijdelijk en kun je ze uiteindelijk weer verdragen.


Hoe verloopt het herstel van de operatie?

Een Gastric Bypass is een buikoperatie onder narcose. Daardoor heeft je lichaam wel wat tijd nodig om te herstellen. Hoe lang dat precies duurt, is voor ieder mens verschillend. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken. Zorg dat je gedurende deze periode extra voorzichtig doet, niet zwaar tilt of sport. Wacht de eerste dagen na je operatie ook met autorijden en fietsen. Ook neem je de eerste 2 weken alleen vloeibaar eten omdat slikken vaak nog pijnlijk is. Jouw behandelend arts kan je meer vertellen over het herstel na jouw operatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Gastric Bypass?

  • Je verliest gewicht wat bijdraagt aan een betere gezondheid
  • Diabetes type 2 vermindert of lost zelfs helemaal op
  • Klachten veroorzaakt door obesitas verminderen of verdwijnen volledig
  • De kans om vroegtijdig te overlijden is 30 tot 40% lager na een operatie
  • Omdat je minder ghreline aanmaakt, heb je minder honger wat het makkelijker maakt om minder te eten
  • Je gezondheid en kwaliteit van leven verbetert: 95% van de mensen met een maagverkleining geeft dat aan.
  • Omdat je geen grote hoeveelheden voedsel meer kunt eten, val je natuurlijk af. Maar dat betekent ook dat je niet voldoende voedzaam eten en vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Hierdoor ontstaan tekorten. Dat kan voor allerlei klachten zorgen
  • Geen enkele operatie is zonder risico. Dat geldt dus ook voor een Gastric Bypass. Na de operaties kunnen er complicaties optreden zoals wondinfecties, bloedingen, trombose, hernia, maagzweer, rommelende darmen, overgeven en het dumpingsyndroom
  • De operatie alleen lost overgewicht niet op. Ook je leefstijl, mindset en gezonde voeding zijn essentieel om kilo’s kwijt te raken en je goed te voelen
  • Sommige mensen komen weer aan na een maagverkleining. Blijf dus letten op je gezondheid. Niet alleen na het eerste jaar, maar de rest van je leven.

Waarom heb je extra vitaminen nodig na de operatie?

Naast minder voeding neem je door een Gastric Bypass ook minder vitaminen en mineralen op. Dat komt omdat het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en een stukje van het tweede deel van de dunne darm (nuchtere darm) is afgesloten van voedsel. Omdat er geen voedsel meer passeert door dit gedeelte dunne darm, worden daar ook geen vitaminen en mineralen opgenomen. Dit is nu juist de plek in de dunne darm waar dat het meest efficiënt gebeurt. Bovendien kan voedselintolerantie na een maagverkleining voorkomen. Met name voor vlees, zuivelproducten, brood en pasta. Terwijl vlees een belangrijke bron is voor eiwitten, vitamine B12 en ijzer. En melk en yoghurt voor calcium. Krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen, dan geeft je lichaam dit na een tijdje aan. Je hebt bijvoorbeeld minder energie, bent sneller moe of voelt je vaker down. Vitaminen en mineralen zijn dus onmisbaar. Voor ieder mens, maar zeker na een Gastric Bypass. En niet alleen in de maanden na je operatie, maar je leven lang.

Een multivitamine afgestemd op een Gastric Bypass

We zijn eerlijk: een multivitamine is geen superpil. Het zorgt niet voor superpowers en het is geen quick fix die binnen no time een gezond mens van je maakt. Een multivitamine is je dagelijkse extra ondersteuning om tekorten tegen te gaan. Een tekort merk je pas als je geen multivitamine (meer) neemt. Daarom is het slikken van een multivitamine niet iets tijdelijks, maar blijvend. Elke dag draagt het bij aan een gezonde leefstijl. Om niet alleen vandaag maar je leven lang fit en in balans te blijven.

Door wetenschappelijk onderzoek weet FitForMe precies wat je nodig hebt na een Gastric Bypass. Deze belangrijke vitaminen en mineralen hebben we samengevoegd in één multivitamine.

Ontdek WLS Forte

Het is de start van een fit leven

Maar een maagverkleining is ook ingrijpend. Lichamelijk én mentaal. FitForMe begrijpt dat. Daarom hebben we onze multivitaminen zo samengesteld dat je precies binnenkrijgt wat je nodig hebt. We bezorgen onze multivitaminen bij je thuis en staan altijd voor je klaar voor persoonlijk advies. Zo kun jij je richten op de fijne dingen en houd je een gezonde leefstijl eenvoudiger vol.

Ontdek onze multivitaminen
Detected country US, selected country: US and current language benl, visited language nl, selected store BENL, current page store: BENL, currency EUR