Hands icon

Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Herstel van een Gastric Bypass – met Remco Renes

In mei 2022 onderging Remco Renes een Gastric Bypass operatie. Met een gezonde dosis spanning was hij vooral blij dat het eindelijk ging gebeuren. Remco vertelt over de eerste dagen na de operatie en of hij klachten had. Ook deelt hij welke voeding hij at en geeft hij slimme eettips.

Luister naar deze podcast en ontdek:

  • Hoe Remco zich voelde op de dag van zijn Gastric Bypass operatie
  • Hoe zijn herstel eruitzag en of hij pijn had
  • Welke voeding hij at en wat hem hielp om dumping te voorkomen
  • Hoe snel hij afviel en welke veranderingen hij nog meer opmerkte
  • Hoe Remco zijn gezonde leefstijl na de operatie oppakte


De podcastaflevering beluister je hier. Een deel van het interview lees je hieronder.


Eindelijk is het moment daar. Je wordt geopereerd! Herinner je de avond van tevoren nog?

“In die tijd sliep ik niet goed en die avond zeker niet. Ik zat vol zenuwen en energie, maar ik was vooral heel blij dat het eindelijk ging gebeuren. Ik was er klaar voor. Kom maar op, dacht ik.”

 

Dan kom je in het ziekenhuis aan. Hoe ziet de dag van de operatie eruit?

“Ja je wordt aangemeld en krijgt een leuk bandje om. Vervolgens krijg je metingen en checken ze je bloedwaarden. Ik weet nog dat ik voor de narcose dacht: Remco, het gaat je lukken. Je gaat het gewoon doen. Daarna was ik weg. Toen ik wakker werd, voelde ik me zó trots.”

“Ik liep de eerste week elke dag tot het einde van de straat en weer terug. Gelukkig krijg je ook medicatie en wordt de pijn minder.”

Had je ook pijn?

“Ik wist dat ik door de pijn heen moest bijten, maar die eerste week was wel heftig. Door de operatie moest ik op mijn rug slapen. Dat doe ik nooit en ik kreeg last van mijn rug en benen. De eerste dagen kon ik ook niet lopen. De operatie heeft nu eenmaal impact op je lichaam, dus dat voel je wel.”


Hoe zag die eerste week eruit?

“Ik ben alleen dus ik kreeg hulp van een vriendin en mijn moeder. Traplopen ging moeilijk en ik kwam lastig vooruit. Maar je moet in beweging blijven, je lichaam moet eraan wennen. Ik liep de eerste week elke dag tot het einde van de straat en weer terug. Gelukkig krijg je ook medicatie en wordt de pijn minder.”

“Ik was heel bewust en stopte met eten als ik vol zat. Heel anders dan vroeger, toen ik alles opmaakte omdat ik het zonde vond om eten weg te gooien.”

Vond je ook spannend om te eten? Of het goed zou vallen?

“Omdat ik voor de operatie al was afgevallen, mijn suikerinname had teruggeschroefd en 7 keer per dag* at, mocht ik vrij snel beginnen met vaste voeding. Ik probeerde die eerste week voorzichtig van alles uit. Ik nam kwark, een plakje kipfilet of een soepje. Dat viel allemaal goed. Ik at ook getoast brood, dat is nog steeds heilig voor mij. Doe ik dat niet, dan wordt het brood een soort spons in mijn maag. Het zet uit waardoor ik snel vol zit en te weinig binnenkrijg. Gelukkig had ik geen last van een dumping. Ik was heel bewust en stopte met eten als ik vol zat. Heel anders dan vroeger, toen ik alles opmaakte omdat ik het zonde vond om eten weg te gooien.”

 

Kon je verder alles eten?

“Barbecuevlees valt niet goed, het valt zwaar op mijn maag. Net als friet. Per hap kauw ik zo’n 20 tot 25 keer. Als je dat bij een frietje doet, zit je op een bepaald moment echt zetmeel te happen. Dat smaakt nergens naar. Dat was wel een teleurstelling. Al at ik natuurlijk geen friet in de eerste weken, dat probeerde ik een tijd later.”

“Ik viel af en mijn gezicht veranderde. Na de eerste 2 maanden was ik zo’n 20 kilo kwijt.”

Wanneer kon je weer aan het werk? 

“Op het moment van de operatie zat ik in de overgang naar een nieuwe baan dus ik kon geleidelijk doorstromen. Ik bouwde het rustig op met uren. Dat was ook nodig, je bent vermoeid en je lichaam heeft een klapt gehad van de ingreep. Je moet echt een week of 6 à 8 herstellen, niet sporten en zwaar tillen. Herstel is zo belangrijk.”

 

Merkte je verder al veranderingen?

“Ja ik viel af en mijn gezicht veranderde. Na de eerste 2 maanden was ik zo’n 20 kilo kwijt. In het begin ben je gefocust op de kilo’s, gelukkig later niet meer. Ik werd ook steeds actiever en probeerde steeds meer uit met eten. Je wil niet op dieet en zo normaal mogelijk eten, uiteraard met voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en proteïne. Ik hield goed bij hoeveel eiwitten ik dagelijks nodig had en ging op zoek naar toetjes met zoveel mogelijk proteïne. Ik was heel bewust bezig met mijn eetpatroon, probeerde ook iedere dag op dezelfde tijdstippen te eten.”

 

Wat deed je nog meer om je gezonde leefstijl weer op te pakken na je herstel?

“Door de operatie verlies je spiermassa. Dus toen ik weer mocht sporten begon ik met een sportschema en ging ik 3 per week naar de sportschool. Ik probeerde ook elke dag 10.000 stappen te zetten. Ik maakte dus gezonde eetkeuzes en vond het belangrijk om weer te gaan genieten van mijn leven. Zwemmen met mijn neefjes bijvoorbeeld.”

 

Kreeg je daarbij ook begeleiding van het ziekenhuis?

“Ja, de nazorg duurt 5 jaar. In het eerste jaar checken ze om de 2 maanden je bloedwaarden en heb je gesprekken met de diëtist, chirurg en een beweegcoach. Vanaf het 2e jaar is dat elk halfjaar en daarna een jaarlijkse check-up.”

 

Nam je ook multivitaminen als aanvulling op je voeding?

“Ja daar begon ik direct mee na de operatie, al was ik lekker eigenwijs en koos ik voor een goedkoop, standaard multivitaminen merk van de drogist. Toen bleek dat mijn bloedwaarden niet goed waren, heeft de diëtist meegekeken wat ik nodig had. Sinds ik multivitaminen van FitForMe gebruik, zijn mijn bloedwaarden goed. Een paar maanden na de operatie en vele kilo’s lichter, mocht ik na mijn check-up ook stoppen met mijn medicatie voor diabetes**. Daar was ik zo blij mee! Ik neem nu alleen nog elke dag multivitaminen en calcium.”

 

Heb je nog een laatste tip aan mensen die net geopereerd zijn? 

“Wees je bewust van wat je doet en hoe je je daarbij voelt. Zit je vol? Stop dan met eten. Dat heeft mij geholpen dumpings te voorkomen. Ieder mens en ieder lichaam is anders, dus voel vooral wat goed voor jou werkt.”

Verder lezen en luisteren?

In deze aflevering vertelt Remco over zijn eerste jaar na de operatie, de honeymoon fase. De podcast en het interview vind je hier.


*Meestal is het advies om na een maagverkleining 6 keer per dag te eten. Het kan zijn dat jouw diëtist of arts iets anders adviseert en je meer of minder voeding nodig hebt. Een reden hiervoor is je gewicht en omdat je man of vrouw bent. 

**Overleg altijd met je behandelend arts over je medicijngebruik en wat je daarin nodig hebt.

Validated